lördag 7 augusti 2010

Small wars av Sadie Jones

Ännu en gång har Sadie Jones visat att hon kan skriva riktig bra; hon är enormt skicklig på att framföra en historia och jag imponeras av hur hennes karaktärer växer med varje sida. En av de bästa böckerna jag läst denna sommar.

Handlingen:
De är i mitten av 50-talet. Cypern är en engelsk koloni. Major Hal Treherne förflyttas från Tyskland till Cypern och bataljonen i Episkopi. Med följer hans fru Clara och deras små tvillingflickor. Hal och Clara har ett kärleksfullt äktenskap och allt är bra så länge som det inte råder några större problem i hans arbete; hans kompani gör husrannsakningar och fängslar rebeller, so far so good. Men, de brittiska soldaterna blir grövre och grövre i sina förhörsmetoder och Hal får veta att några av hans soldater mördat en man som inte gjort något motstånd samt våldtagit två kvinnor. Hal, som har mycket hög moral ser det som sin plikt att ställa de ansvariga inför krigsrätt. Men det är inte så lätt som man kan tro, trots att han har ett vittne, en tolk som varit med där akterna utförts. Hal har inte bara en plikt som människa att agera, han måste även inse vad som är bäst för hans land och dess militärer. Etik är viktig, men Englands anseende likaså. Några attentat mot de engelska soldaterna får Hal att bestämma sig för att flytta sin fru och sina barn till Nicosia, där han tror att de kommer att vara tryggare. Så blir det inte.

Precis som Sadie Jones debutroman, Den utstötte, är det här en roman som är mycket lågmäld samtidigt som den är oerhört stark. Språket och personporträtten är fantastiska och historien är gripande. Med rätt regissör och bra skådisar (James McAvoy har den rätta utstrålningen, han skulle passa som Hal) skulle den bli en vacker film (tankarna går till "Försoning"), eller så låter man bok vara bok för att inte riskera något. Hur som helst väntar jag med spänning på Sadies nästa bok.

Betyg:
4++/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar