onsdag 31 mars 2010

In the Garden trilogy - Nora Roberts

Ibland har man (läs jag) behov av böcker som är sådär lättlästa, inte kräver tankeverksamhet och innehåller lagom delar spänning och romantik. Sådana böcker läser jag ibland mellan lite mer "jobbiga" böcker, av typen Joyce Carol Oates. Men även när läslusten inte infinner sig och jag behöver en "peptalk" för att få igång läsningen igen. Så därför läste jag nu under senvintern In the Garden-trilogin av Nora Roberts.
Handlingen:
Trilogin handlar om om tre kvinnorna Stella, Rosalind och Hayley. I första boken, Blue Dahlia (Blå Dahlia här i Sverige), får man först stifta bekantskap med Stella. Hon är en ung nybliven änka med två små söner som flyttar tillbaka till sina rötter i södra USA efter sin makes död. Hon får arbete på In the Garden som är en handelsträdgård som ägs av Rosalind. På köpet får hon flytta in i Rosalinds stora hus. Till Rosalinds hus flyttar även den unga, gravida Hayley som är en avlägsen släkting till Rosalinds första make. Snart träffar Stella landskapsarkitekten Logan, som jobbar för Rosalind, och de inleder en romans. I Rosalinds hus bor även ett kvinnligt andeväsen, ett spöke. Spöket, som visat sig under många år främst för unga kvinnor och barn, verkar till en början endast intressera sig för Stellas söner, som hon sjunger vaggvisor för, men i och med Stellas romans med Logan börjar spöket bli allt aggressivare. Frågan är vem var detta spöke? Rosalind anställer Mitch som är släktforskare för att försöka ta reda på detta.
I den andra delen i trilogin, Black Rose, är nu Rosalind huvudpersonen. Hon och Mitch blir ett par och deras forskning för att ta reda på vem spöket är fortsätter samtidigt som spöket blir mer och mer argsint.
I den tredje och sista delen, Red Lily, får vi följa den unga Hayley som flyttade in i Rosalinds hus i del 1. Hayleys dotter, Lily, är nu ett par år gammal och Hayley själv känner sig ensam, men hon dras till Rosalinds äldste son Harper. Spöket fortsätter sina härjningar och tar över Hayleys kropp för att kommunicera med omgivningen. Mitch får hjälp från olika håll för att fastställa vem spöket är och kanske kunna ge henne ro. Serien är mycket underhållande och tempot i böckerna gör att det sällan blir tråkigt. Inget språkmässigt mästerverk, men läsvärt och småspännande.
Betyg:
3/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar