torsdag 11 mars 2010

Den utstötte

Igår kväll, sent, avslutade jag Den utstötte av Sadie Jones. Ack, vilken bok. Ett rent nöje att läsa en så välskriven bok med ett djup som bitvis gjorde ont i hjärtat och själen, en bok som mina tankar kommer att återvända till många gånger framöver.
Handlingen:
Den utstötte är Lewis Aldridge som växer upp i en Londonförort efter andra världskriget slut. Då han är tio år bevittnar han sin älskade mammas tragiska död under en utflykt. Hans pappa, som varit iväg i krig under större delen av Lewis barndom, gifter snabbt om sig med en ung kvinna. Lewis far visar inte någon kärlek alls till sin son utan tycks vara mer angelägen om att hålla sig på god fot med sin arbetsgivare än att visa sin son lite medmänsklighet. Lewis närmar sig tonåren med ett plågat sinne, han är mycket tyst, börjar dricka sprit och får oftare och oftare utbrott av aggression och destruktivitet. Byborna börjar tycka att han är konstig och det tisslas och tasslas om att kanske hade han någonting att göra med att modern dog.

Lewis blir med åren mer och mer självdestruktiv och hans handlingar och tankar gör riktigt ont i själen att läsa. Stundvis, mot slutet, ser man att det kanske finns en ljusning för honom i form av en flicka, men den är svag och man anar att efter att sista sidan har tagit slut, så kommer det med stor säkerhet att hända något som gör att han återfaller till sitt mörker.

Den utstötte är oerhört läsvärd och mycket gripande och jag rekommenderar den starkt.

Betyg:
4++/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar