tisdag 26 april 2011

The Rule of Four av I. Caldwell och D. Thomason

Har upptäckt att jag har glömt att recensera "The Rule of Four" av Ian Caldwell och Dustin Thomason, so here it comes.
Handlingen:

Vi är i Princeton i slutet av 90-talet. Huvudpersonen, Tom Sullivan, följer sin vän Paul Harris' forskning kring den gåtfull boken Hypnerotomachia Poliphili (som faktiskt finns i verkligheten). Själv har han gett upp boken trots att hans far ägnade hela sitt liv åt att försöka tyda den. Författaren till boken sägs vara en Francesco Colonna och boken är utgiven i slutet av 1400-talet av Aldus Manutius. Det är en av mycket märklig, hemlighetsfull bok som är fylld av gåtor och ingen har hittills lyckats tyda den. Den är dessutom mycket vacker och innehåller många illustrationer. Den avhandlar många skilda ämnen, på flera språk, men ger inte klarhet i något. Men den som studerar den mycket noga upptäcker att den döljer ett slags chiffer och det är detta som Paul (och även Tom) försöker knäcka. Och sakta, sakta kommer det dolda budskapet att komma fram, efter att varje gåta fått sitt svar, men innan svaret är helt uppdagat har flera fått sätta livet till. Till sin hjälp att tyda boken har Paul och Tom sina rumskompisar Charlie och Gil samt Toms flickvän Katie.


Det har gjorts en mängd jämförelser mellan denna bok och Da Vinci-koden, vilket kanske är mindre lyckat för det finns fler skillnader än likheter tycker jag. Förväntar man sig fartfylld action ska man inte läsa denna bok. Och önskar man läsa om om religiösa symboler eller förflytta sig mellan olika platser i världen bör man leta efter en annan bok. Jag skulle hellre jämföra "The Rule of Four" med "Den hemliga historien" av Donna Tartt, med en krydda av "Vindens skugga" kanske. Den utspelar sig som sagt på Princeton så den som gillar böcker om fina amerikanska skolor, med diverse ritualer, skolfester och klubbar, kommer att gilla det här. Även den som gillar att läsa om mystiska böcker.


Nä, "The Rule of Four" är ingen Da Vinci-koden och tur är det. Den här boken har så mycket högre kvalitét, och det trots att det är en debutroman. Lite långsam ibland, kan man tycka, men mycket trevlig och läsvärd. Boken finns även på svenska och heter då "Den sista hemligheten".



Betyg:

4+/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar