torsdag 28 april 2011

Slutet på Mr Y - Scarlett Thomas

Jag har läst klart "Slutet på mr. Y" nu och måste säga att jag blev positivt överraskad av den. En mycket udda, men väldigt fängslande bok.


Handlingen:
Ariel Manto arbetar på sin doktorsavhandling vid ett universitet i London. Hon bor i en sunkig lägenhet som saknar värme och som hon delar med ett antal möss. Hennes liv består av universitetet, böcker och sporadiska möten med en gift professor som hon har ett udda, lite sadomasochistiskt förhållande med. Och så finns där hennes granne, Wolfgang som gärna delar sin vodka med henne över en portion kokta linser. Hennes handledare Saul Burlem har försvunnit helt mystiskt och ingen vet var han tagit vägen. Deras gemensamma intresse är 1800-talsförfattaren Thomas Lumas, som har har skrivit boken "Slutet på Mr Y". Boken är nästan helt okänd och det finns antagligen bara ett exemplar kvar i världen. Det ryktas även att boken är förbannad och att Lumas dog efter att ha skrivit den, samma öde som drabbar alla som läser den. Men en dag hittar Ariel Manto boken på ett antikvariat där hon hamnat av en ren slump. Hon köper den för sina sista pengar, struntar i förbannelsen och börjar läsa, men upptäcker snart att en sida rivits ut ur boken - sidan som avslöjar en formel för en dryck som gör att man kan ta sig in i andra varelsers medvetande, en värld som kallas Troposfären. Den som stannar där för länge riskerar dock att aldrig återvända till den verkliga världen.

Mycket naturvetenskap och filosofi, tankeexperiment och tidsresor får man i denna bok, men trots långa filosofiska diskussioner blir det aldrig tråkigt, tvärtom! Ibland kanske man inte orkar hänga med i alla resonemang och kanske man inte håller med i tankegångarna alla gånger, men jag tycker att boken ändå är rätt fantastisk.

Betyg:
4++/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar