Handlingen:
Amerikanen Tom åker till Grekland och hamnar på ön Patmos. Här tänker han stanna en sommar för att skriva en roman och sedan åka hem. Men så träffar han Danielle, en fransk konstnär och blir kär. Boken blir färdig, men han bestämmer sig för att stanna lite längre på ön, vilket blir sju år längre. De gifter sig och får barn och flyttar så småningom till Kreta där Tom får arbete som lärare. Men så en dag ringer telefonen och Tom blir av en vän på Patmos erbjuden att komma tillbaka till ön för att driva en taverna över sommaren vilket han inte kan motstå. Familjen åker till ön i hopp om att kunna göra något de alltid velat - driva en restaurang och tjäna massor med pengar, men verkligheten är inte som drömmarna och saker och ting blir inte riktigt som Tom trott. Långa arbetsdagar, mycket slit och en kompanjon som försöker lura skjortan av honom är inte riktigt det han förväntat och föreställt sig.
Det här är en mycket lättsam historia av det slag som jag faktiskt gillar mycket att läsa om. Precis som Peter Mayle skriver i sina böcker om Provence eller Frances Mayes om Toscana, så finner man här på anekdoter, lustiga karaktärer och små missöden som tillsammans bildar ett charmigt scenario till en ganska lättsam berättelse. Det är precis en sådan bok som passar bra att läsas på stranden eller i hängmattan, eller när man som jag längtar efter sommaren. Boken innehåller dessutom ca 40 sidor recept på författarens maträtter, som han serverade på tavernan. Förvänta er inget språkligt mästerverk, men charmen räcker långt för att underhålla.
Betyg:
3/5
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar