söndag 16 maj 2010

Matthandlaren av Meg Mullins

Äntligen har jag läst en "hyllvärmare", "Matthandlaren" av Meg Mullins. "Matthandlaren" är en lågmäld kärlekshistoria och en berättelse om hur ensamt livet kan vara för en främling i ett nytt land, trots att man bor i en av världens största städer.


Handlingen:
Efter en svår jordbävning som drabbar Ushman Khans väveri i hemstaden i Iran, lämnar han sin hustru Farak och sin sjuka mor för att skapa en ny tillvaro i USA. Han bosätter sig i New York, där han öppnar en mattaffär på Manhattan. Hans fru Farak sänder regelbundet nya exklusiva mattor till försäljning, vilket hon nu gjort i tre års tid. Ushman drömmer om den dag då hustrun ska förenas med honom i New York, men frun vill inte komma. Snart får han reda på att frun tagit ut skilsmässa i hans frånvaro och en tid därefter, i sin ensamhet och sorg, träffar han Stella, en ung, frispråkig student från den amerikanska södern.

Jag tyckte mycket om Matthandlaren. Här porträtteras en muslimsk man från Fjärran Östern på ett mycket jordnära och fint sätt. Kulturkrockarna, med relationerna mellan män och kvinnor i synnerhet, är många. Rekommenderas!

Betyg:
4/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar