lördag 11 juni 2011

A Discovery of Witches - Deborah Harkness

Åh, jag har läst den absolut bästa boken på länge. (Eller egentligen inte så länge alls, jag har faktiskt läst flera bra böcker sedan nyår.) "A discovery of witches" av Deborah Harkness var HELT underbar.

Handlingen:
Dr. Diana Bishop studerar alkemiska manuskript på Bodleian Library i Oxford när hon hittar en bok som varit försvunnen sedan länge. Det är Ashmole 782, ett manuskript som visar sig vara förtrollat. Diana, som härstammar från en lång rad mycket mäktiga häxor, Bishop-häxorna, lyckas med ingen ansträngning alls att öppna den förtrollade boken, som visar sig innehålla en mängd dolda texter. Diana, som under sin livstid alltid försökt undvika att använda magi då hon varit livrädd för detta sedan hennes föräldrars mystiska död då hon var sju år, inser nu att hennes härkomst börjar komma ikapp henne. I och med upptäckten av Ashomole 782 och den magi som rörts om tack vare att Diana lyckats öppna boken, dras de olika varelserna som existerar – vampyrer, häxor och daemoner, till henne för att få ta del av boken. Så även Matthew Clairmont, vampyr och professor vid Oxford, som till en början skrämmer henne, men som sedan visar sig vara den beskyddare hon kommer att behöva när varelserna förföljer henne.

Diana och Matthew dras, naturligtvis, till varandra men den kärlek som byggs upp är förbjuden. Ett avtal som slöts för evigheter sedan mellan de olika magiska varelserna förbjuder kärlek över artgränserna. Således börjar en jakt på Matthew och Diana som tar dem från Oxford till Frankrike, där Matthews vampyrmor bor och sedan till Madison i USA där Dianas häxmoster lever.

Vad kan jag säga - jag älskade den här boken!! Och varför gjorde jag då det? Jo, den hade allt jag önskar i en bok: den är väldigt välskriven med en massa historiska och litterära referenser; den innehåller en trevlig kärlekshistoria (utan sex faktiskt), vampyrer (dock inte så mycket bloddrickande), häxor (med massor av magi), underbara miljöer (Oxford – love, love love; Provence – gamla slott; och så charmigt gammalt hus på amerikanska östkusten), otroliga karaktärer, spänning and the list goes on and on. Visst kan man kanske ibland irritera sig på att Matthew är så otroligt bossig och alla gör som han säger hela tiden och Diana går från att ha varit sportig och självständig till att bli svag och underdånig, men man får försöka bortse från det och tänka på att det flera gånger faktiskt påpekas att vampyrer ÄR överbeskyddande, bossiga, självsäkra och kan vara lite av ”pain in the ass” och att Diana utsätts för en hel del prövningar, vilket försvagar henne. En macho vampyr och en svag hjältinna således, men det är inte så illa som det kan låta, för Diana visar prov på styrka (magisk styrka) när det gäller.

Hur som helst, boken är fantastisk, men var beredd på ett slut som egentligen är en början, för bok två i denna trilogi är på gång och kommer ut 2012. Can’t wait!!

Betyg:
5++/5

2 kommentarer:

  1. Åh! Jag som lade den åt sidan för att läsa en annan bok först och sen helt glömt av. Blev jättesugen nu på att läsa den på direkten. Härlig recension!

    SvaraRadera