tisdag 28 juni 2011

One secret summer - Lesley Lokko

Jag tyckte att det skulle passa bra med att börja sommarsemestern med boken "One secret summer", men som det har sagts tidigare så ska man kanske inte välja en bok efter omslag, eller titel. Den här boken var iallafall inte riktigt vad jag hade trott att den skulle vara.

Handlingen:
Den här boken har fyra kvinnliga huvudpersoner och de är lika olika som några människor kan blir. Maddie, från Iowa, flyttar som ung till New York för att studera till skådespelerska. Hon kommer från enkla förhållanden och får kämpa hårt för att ta sig fram i storstaden hets och konkurrens. Julia är den föräldralösa unga kvinnan med stora ambitioner. Hon har fått ett stipendiat för att studera juridik vid Oxford, men har till en början svårt att anpassa sig bland alla rikemansbarn. Niela är uppvuxen med lyx i Somalia till den dagen då kriget bryter ut och hennes familj tvingas fly och lämna allt bakom sig. Först flyr de till ett flyktingläger och senare tar de sig till Wien för att bo hos en släkting. Från att ha haft allt hon pekat på har hon nu inget, till och med hennes familj vänder henne ryggen och vill gifta bort henne med en avlägsen släkting - "för hennes eget bästa". Diana är en känd advokat i London. Hennes karriär har gått spikrakt upp trots att hon fött och tagit hand om tre söner; Rafe, Aaron och Josh. Och det är dessa söner som Maddie, Julia och Niela på ett och annat sätt träffar och som kommer att knyta samman de fyra kvinnorna och deras framtid, på olika platser i världen. Naturligtvis har alla hemligheter de döljer och fasader de bygger upp mot omvärlden, men i svårigheter bildas de ovanligaste allianserna.

Okej - det är vad den här boken är. Inte mer. För visst är den ganska välskriven, men väldigt ofta tycker jag att den är rätt så seg och omständig. Lite förutsägbar också, men det är många andra böcker också, ska jag väl tillägga. En bok av detta slag och med denna handling skulle ha kunnat kryddats med lite mer känsla. Jag gäspar ibland. Och jag tycker att det är lite synd när karaktärerna i boken först byggs upp så bra, men sedan nästan tunnas ut. Det kunde ha blivit så bra...men vad hände?

Betyg:
3/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar