måndag 3 januari 2011

Arvet av Tamara McKinley

Okej, här kommer ännu en bok jag läste i slutet av 2010: "Arvet" av Tamara McKinley. Det är andra gången jag läser något av Tamara McKinley, sist var det "Matildas sista vals". McKinley skriver ännu en gång om livet i Australien för nybyggarna, men denna gång även om guldrushen.


Handlingen:
I "Arvet" får man stifta bekantskap med Ruby, Jessie och Kumali och får följa hur de kämpar, alla på sitt sätt, för att få ett någorlunda bra liv i det karga och ogästvänliga 1800-talets Australien. Jessie är lärarinna och hon har precis kommit till Australien från Cornwall i England. Hon anställs av kyrkan för att undervisa nybyggarnas barn i en liten missionskyrka. Men prästen är en sträng och osympatisk man som inte låter den 19-åriga Jessie att göra något annat än undervisa och slava på gården. Ruby är nygift med James och de får av hennes far arrendera mark ute i vildmarken. De startar fårfarm, men James är allt annat än den man Ruby trodde att han var. Han ger sig iväg för att söka efter guld och lämnar Ruby kvar med barn och fårfarm att klara sig själv. Kumali är den 13-åriga aboriginflickan som följer Ruby & James till Blue Mountains och blir där en hjälpande hand för Ruby. Men många vita hatar aboriginerna, så även James. Kumali får dessutom slåss för att inte bli utnyttjad av andra män som arbetar på fårfarmen. Förutom att följa dessa tre kvinnor och deras liv, får läsaren veta att det finns en historia som binder de tre till varandra på ett sätt som inte är helt uppenbart.

Boken är välskriven och historierna är inflätade på ett intressant sätt. Det kändes dock som om författaren velat få mer lite för mycket ibland, och stundvis, speciellt i första delen av boken, var det lite svårt att hålla ordning på alla karaktärer och platser.

Betyg:
3++/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar