fredag 14 januari 2011

Lyckan, Kärleken och Meningen med livet av Elizabeth Gilbert

"Lyckan, kärleken och meningen med livet" av Elizabeth Gilbert är nu utläst och jag kan nu ärligt säga att jag, som vanligt, inte förstår hypen med denna bok. Att det är en av Oprahs utvalda böcker kan jag dock förstå, för hon gillar ju sånt, andlighet och själv-hjälps böcker.


Handlingen:
Elizabeth, 30+, från New York, bestämmer sig att hon inte vill vara gift längre och tänker att hon skulle erbjuda maken allt bara för att få skilja sig från honom, men han vill inte. Det blir en utdragen skilsmässa där hon förlorar dels sin vän – maken - och dels en hel del pengar. Samtidigt som skilsmässan äntligen blir klar får hon ett stort förskott från ett förlag för att skriva en bok. Hon bestämmer sig för att resa bort från USA i ett år och besöka Italien, Indien och Bali för att finna sig själv, så att säga. Boken är uppdelad i tre delar som beskriver hennes tid på dessa tre ställen. Först åker hon till Italien för att bara njuta. Där fördriver hon fyra månader på att lära sig italienska och äta en massa mat. Hon får också en hel del nya vänner. Efter Italien åker hon till Indien för att utöva yoga och meditation. Den här delen av boken med allt mediterande i Indien och prat om andlighet är ganska seg och tråkig att läsa så jag skumläste faktiskt några sidor. I tredje delen reser hon vidare till Bali där hon besöker en indonesisk medicinman som hon känner sedan tidigare, hon ska lära honom engelska och han ska hjälpa henne med meditation, men det blir mest små samtal om ditt och datt. På Bali träffar hon också Felipe, som hon trots lite, lite motstånd inleder ett förhållande med. På Bali lär Elizabeth även känna en kvinna med medicinska kunskaper. Denna kvinna har tre barn, ett eget samt två adopterade gatubarn. Kvinnan har ingen egen bostad och måste snart flytta från det lilla hyrda huset. Elizabeth bestämmer sig för att hjälpa henne och de tre barnen genom att be sina släktingar och vänner skänka pengar så att kvinnan kan bygga sig ett hus. Men efter att kvinnan fått pengarna blir det inget hus. Det är andar som ska fördrivas och gudar som ska helga platsen osv osv. Hon försöker även pumpa Elizabeth på mer pengar, men till slut hotar Elizabeth henne med att hennes vänner vill ha pengarna tillbaka om hon inte genast köper en tomt och bygger huset och då får kvinnan ändan ur vagnen. Den tredje delen i boken är väl egentligen den mest intressanta då det faktiskt är mer handling än snack.
Som helhet är det navelskådning på hög nivå och väldigt mycket tjat om andlighet i denna bok och den är i sin helhet väldigt amerikansk till synsättet. Varför man måste göra en ett års resa till olika länder för att ”finna sig själv” är både larvigt och långsökt. Dessutom ett i-landsproblem för rikt folk (läs: amerikaner). Men jag kanske bara är cynisk. Allt Elizabeth egentligen var ute efter (och bokens slutkläm) var ju att träffa en ny karl och det behövde hon väl inte ett år på sig, på resande fot, att inse. Som någon skrev, det kunde hon ha gjort på närmaste bar i New York och jag håller fullständig med om det. Mycket trams och blahablaha med andra ord. Ett plus är att författaren faktiskt driver lite med sig själv ibland och hon har försökt vara lite rolig då och då.
Betyg:
2/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar