torsdag 13 september 2012

Den vita frun - Frida Skybäck

Frida Skybäcks spännande andra bok "Den vita frun" är nu utläst och jag ser redan fram emot nummer tre.

Handlingen:
Året är 1784. Maria är sällskapsdam åt Juliana Bielke och får följa med henne och hennes mor Dorotea till Borgeby slott. Doroteas plan är att få bort dottern från Stockholm och en uppvaktande fattig konstnär och istället gifta bort henne med någon av de unga herrarna som bor på Borgeby slott. Men väl på plats råkar Maria höra att deras värdinna, ryttmästarinnan Petronella Rosenhielm, smider egna planer men vad är det egentligen som pågår på slottet?? Slottets invånare är mycket hemlighetsfulla och Maria känner sig iakttagen och hon hör röster och steg om natten. Håller hon på att bli tokig eller är det någon som försöker skrämma henne? Samtidigt får läsaren, genom en dagbok, stifta bekantskap med Clara Silverstolpe, en ung kvinna som bodde på slottet 21 år tidigare och sägs ha dränkt sig själv i ån intill slottet.

Lika bra att säga det här först: om man tror att Den vita frun är en romance-bok kommer man att bli djupt besviken. Detta är en historisk roman, med lite romantik. Maria är en allvarlig och smart kvinna som i och för sig blir kär, men som faktiskt är mer intresserad av sitt ursprung än av en flirt. Hon är inte den självskrivna hjältinnan, men hennes karaktär växer och mognar för varje kapitel. Historien är skickligt skriven och riktigt spännande (ja, Den vita damen syftar på slottets inneboende spöke). Miljöerna känns genuina och man kan riktigt se slottet framför sig, grått och mystiskt med fuktiga väggar och så dimman över åkrarna. Tankarna går både till Brontë och Austen. Om jag ska göra någon jämförelse med Fridas debut, Charlotte Hassel, måste jag nog säga att Den vita frun är ett par strån vassare. Så spring och köp!

Betyg:
5/5

2 kommentarer:

  1. Är väldigt sugen på att läsa både Charlotte Hassel och Den vita frun, tyvärr finns bara den förstnämnda på biblioteket än så länge. Men ska börja med Charlotte Hassel :)

    SvaraRadera
  2. Ja den är väldigt trevlig den med! Förhoppningsvis får de in Den vita frun snart.

    SvaraRadera