onsdag 5 oktober 2011

The Magician King - Lev Grossman

Fortsättningen på Lev Grossmans The Magicians, The Magician King, är sedan ett tag utläst och här kommer äntligen min recension.Handlingen:
I The Magician King är Quentin Coldwater kung av Fillory sedan fem år. Tillsammans med sina tre vänner som stannade i Fillory, Eliot, Janet och Julia, härskar de över de magiska landet, precis som de fyra syskonen Pevensie var kungar och drottningar av Narnia. Men kung Quentin är rastlös. Han har allt han kan önska sig, men han är uttråkad. En dag när han är ute på jakt, blir en av hans undersåtar mördad och det blir Quentins start på äventyret han har längtat efter. Han får snart veta att det magiska kungadömet (och all magi i världen för den delen) hotas av ödeläggelse och död och endast de magiska nycklarna kan rädda världen. I jakten på dessa råkar Quentin tillsammans med Julia av misstag komma tillbaka till verkligheten i Brooklyn. Hur de nu ska ta sig tillbaka till Fillory är i sig ett äventyr som leder dem till Venedig och ett palats som ägs av en gammal klasskamrat från magikerskolan Brakebills.

Har man inte läst den första boken, The Magicians, är det inte värt att börja läsa denna, för man inser nog ganska snart att man inte fattar vad det är som händer och inte heller vilka alla personerna är. Däremot, det som är nytt i denna bok, är att vi får lära känna Julia, en av drottningarna av Fillory, lite bättre och förstå varför hon är som hon är. Julia fick ju inte gå på Brakebills, som de andra kungligheterna i Fillory, utan lärde sig magin på egen hand, något som man snart får veta inte var helt lätt.

Som jag skrev i min tidigare recension om den första boken är detta, trots temat magi och likheter med Harry P och Narnia, inte en barnbok, utan vänder sig till lite äldre läsare (kanske dem med lite barnasinne kvar dock). The Magician King är dessutom snäppet mörkare än föregångaren, speciellt i kapitlen om Julia. Och jag gillar det. Kanske är det just det här mörka som lyfter boken från medelmåtta till riktigt bra, för det är Julia som står för det där lilla extra i den här boken.

Betyg:
4/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar