onsdag 9 mars 2011

Karriär & Köksbesvär av Sophie Kinsella

"Karriär & Köksbesvär" av Sophie Kinsella handlar inte om Shopaholic-Becky, utan advokat-Samantha. Roligt ibland, men för det mesta tillgjort och överdrivet.


Handlingen:
Samantha är jurist på en stor advokatfirma i London, där hon arbetar dygnet runt, alla dagar i veckan. Hennes liv är hennes arbete och vice versa. Hon har arbetat på samma firma i många år och den dagen det drar ihop sig för det stora mötet - då hon ska få veta att hon blivit delägare i firman - händer det som inte får hända. Hon begår ett stort misstag och i ren panik lämnar hon kontoret och hoppar på ett tåg ut på engelska landsbygden. Utan att veta var hon är, kliver hon snart av tåget och befinner sig i en liten by som hon aldrig hört talas om. Hon är trött, har ont i huvudet och helt plötsligt står hon framför ett stort hus och ringer på. Allt hon egentligen vill ha är en huvudvärkstablett och lite vatten, men damen som öppnar tror att hon är där för jobbet som hembiträde. I ett drömlikt tillstånd svarar hon på kvinnans frågor, får ett par tabletter (lite starkare saker) och vaknar dagen efter upp i ett rum hon inte känner igen. Och hon har visst blivit anställd som hushållerska. Samanthas nya arbetsgivare vet dock inte de har anställt en Cambridgeutbildad advokat, som dessutom inte vet något om matlagning, städning eller annat som har med hushållet att göra.

Det är tidvis ganska roligt att följa Samanthas galenskaper i hushållet, men oftast blir det rätt så frustrerande. Okej att hon levt i en bubbla - hon har aldrig lagat mat för hon äter mest ute eller köper hem, hon lämnar sin tvätt till kemtvätten och hon har en städerska hemma, men alltså. En person på närmare 30 som inte kan något annat än rosta bröd? Men herregud! Okej, så hon kan inget, men sedan får hon lära sig ett och annat av trädgårdmästarens (en snygging såklart) mamma, DÅ kan hon helt plötsligt laga värsta gourmérätterna och stärka skjortkragar ???

Nja, säger jag. Läs på semestern eller t-banan, därefter släng boken.

Betyg:

2/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar