fredag 17 september 2010

The Swan Thieves - Elizabeth Kostova

Det tog tid att läsa Elizabeth Kostovas "The Swan Thieves", men det var bara en sådan bok som behövde lite "långsamläsning". Men nu är det gjort och det var den värd.

Handlingen:
Psykiatrikern Andrew Marlow får patienten Robert Oliver remitterad till sig av en kollega. Det är ett märkligt fall. Robert Oliver är konstnär och har arresterats när han med kniv försökte attackera en målning på National Gallery. Men varken vid gripandet eller senare för sin psykiatriker berättar Oliver varför han försökte förstöra tavlan; Oliver har bestämt sig för att tiga.

För att försöka få Oliver att känna sig hemmastadd så att han kanske känner så pass mycket förtroende för Marlow att han börjar tala, tar denne med sig konstnärsmaterial till Olivers rum på sjukhuset. Utan några ord börjar Oliver måla tavlor och rita teckningar som alla föreställer samma mörklockiga kvinna. Då Oliver vägrar tala med Marlow vet denne inte vem kvinnan är, men drar felaktigt slutsatsen att det måste vara Olivers före detta fru.

En dag när Marlow ska besöka Oliver är denne ute och målar men har lämnat ett paket till honom, som innehåller en bunt gamla brev på franska. Breven visar sig vara en korrespondens mellan två franska 1800-talskonstnärer, en Beatrice de Clerval och en Olivier Vignot. Marlow står inför frågan om vad dessa brev har med Robert Oliver att göra och är de svaren på vem den mystiska kvinnan är? Han blir mer och mer fascinerad av fallet och kommer i sin jakt på svaret på gåtan att möta både den före detta frun, Kate, och flickvännen, Mary.

Nutid möter dåtid i "The Swan Thieves"; Marlow, Kate och Mary berättar ur sina synvinklar om mötena och livet med Robert Oliver. Berättelsen är skickligt skriven och språket rikt. Kostovas beskrivningar av miljöer, händelser och konsten är mycket realistiska och träffsäkra. Hon blandar fiktion (Beatrice de Clerval) med fakta (impressionisterna i stort) såpass bra att jag börjar tro att Beatrice faktiskt existerat på riktigt. "The Swan Thieves" är en mycket bra bok - MEN... och här kommer det: inte lika bra som "Historikern". För jag saknar en sak och det är den där spänningen som fanns i "Historikern", den där känslan av att inte kunna lägga ifrån sig boken förrän man läst ut den. Och därför blir denna bok inte en fullpoängare enligt mig.

Betyg:
4/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar