måndag 26 juli 2010

Eunuckens gåta av Jason Goodwin

Nu har jag läst "Eunuckens gåta" av Jason Goodwin, en bok som har legat till sig sedan förra sommaren. En trevlig liten historia (och lite historielektion också) om Istanbul på 1800-talet.


Handlingen:
En av sultanens haremsflickor har hittats strypt, fyra officerare i sultanens armé har kidnappats varav en av dem hittats död i en stor kittel och sultanmoderns smycken är stulna. Eunucken Yashim får i uppdrag att lösa tre fall som kanske har något med varandra att göra, kanske inte. Sultanen planerar vissa reformer i riket och kan de olika fallen ha något med detta att göra? Frågorna är många, men Yashim har som eunuck vissa möjligheter att röra sig i både sultanens palats och ute i Istanbul bland köpmän och hantverkare för att hitta svar. Till sin hjälp har han den polske ambassadören och gode vännen Palewski.

Boken är stundvis väldigt rolig och fyndig. Historia och politik vävs skickligt samman med äventyr och resultatet blir riktigt bra. Gillar man historiska deckare i exotisk miljö är denna bok toppen, men jag läser hellre en ny roman av Barbara Nadel om kommissarie Cetin på Istanbulpolisen. Av Nadel får man mera moderna deckare som dock fortfarande utspelar sig i Istanbul (dit jag för övrig hoppas komma en dag).

Betyg:
3/5

2 kommentarer:

  1. Historiska deckare är ju helt klart det bästa sättet att lära sig historia på. Eller historiska romaner över huvud taget. På så sätt blir ju allting lättare att ta till sig och att lära sig.

    SvaraRadera
  2. Jag håller med, fast risken är att fakta blandats med fiktion så skickligt att man inte vet vad som är vad.

    SvaraRadera