fredag 12 oktober 2012

The Song of Achilles - Madeline Miller

The Song of Achilles av Madeline Miller är en bok som får mig att vilja börja läsa klassisk grekisk litteratur eller iallafall hitta tillbaka till min tidigare passion för grekisk mytologi. Iliaden har jag aldrig orkat med, Odysséen kom jag halvvägs med, men sen såg jag filmen istället. Men för en som älskar allt det grekiska är det kanske dags att sätta sig ner och ta tag i Homeros storverk som ligger i bokhyllan och dammar.


Handlingen:

Patroclus (jag använder den engelska stavningen av alla namn eftersom boken är på engelska) är en ung prins som förskjutits av sin far efter att av misstag ha dödat en pojke som mobbat honom.  Patroclus skickas till kungariket Phthia där kung Peleus tar emot honom och han får växa upp bland annat med kung Peleus son Achilles. Vänskap mellan de två pojkarna uppstår, men snart skickas Achilles till Pelion där han ska läras upp av kentauren Chiron till att bli en krigare. Patroclus rymmer från Phthia till Pelion för att få vara med sin vän. De två tillbringar flera år hos kentauren, men Patroclus är, till skillnad mot Achilles inte en krigare utan får istället lära sig om läkekonsten. Under åren i Chirons grotta utvecklas kärleken mellan pojkarna, men Achilles öde är att bli den störste krigaren i historien och ödesgudinnorna kallar. När de sjuttonåriga pojkarna får veta att kung Menelaos fru, den sköna Helena, har blivit bortrövad av Trojas prins Paris och alla Greklands kungar och prinsar som en gång lovat att skydda Helena, gör sig redo att dra iväg mot Troja och hämta hem drottningen av Sparta, vill de inte följa med och kriga. Achilles mor, havsnymfen Thetis, tar en natt med sig sin son och gömmer honom på en ö för resten av världen, så även Patroclus. Den som läst Homeros, eller sett någon av filmerna om Trojakriget, vet att att detta inte hjälpte, för Achilles upptäcks och snart tvingas både Achilles och Patroclus till Troja. Achilles öde är redan bestämt: han kommer att bli den störste krigaren av dem alla, men han kommer aldrig att återvända från Troja. Han får också veta att hans död kommer att förekommas av prins Hectors död, men så länge Hector lever kommer Achilles att leva och den ende som kan döda den mäktige krigaren Hector är just Achilles. Så, håller han tassarna borta från Hector, får de båda leva. I tio år utanför Trojas murar lever Achilles och Patroclus, den ene som krigare, den andre som läkare tills händelserna får en vändning som fullbordar deras öden.


The Song of Achilles är Madeline Millers debutroman och hon har också vunnit Orangepriset för den. Miller själv undervisar till vardags i latin, antik grekiska och drama. Hon har i sin debutroman  valt att nytolka berättelsen om Achilles och Patroclus och gjort det till en kärlekshistoria istället för en krigsskildring. Idén att Achilles och Patroclus var älskande och inte bara vänner fick hon från att ha studerat bl.a. Platons skrifter. 

Man behöver absolut inga förkunskaper från den grekiska litteraturen för att kunna tycka om The Song of Achilles, snarare tvärtom, eftersom Miller som sagt valt att omtolka berättelsen om Achilles, vilket hon gjort riktigt bra. Till exempel myten att hela Achilles, förutom hans ena häl, doppats i floden Styx som barn för att bli odödlig, är en senare berättelse som inte finns med i Homeros verk och därför har Miller valt att inte ta med det i sin bok. Boken är iallafall underhållande, välskriven och mycket läsvärd och kanske får den till och med fler att vilja läsa om grekisk mytologi eller till och med våga sig på Iliaden och orka läsa bortom inledningen "Sjung, o gudinna, om vreden, som brann hos Peliden Akilles".


Betyg:
5/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar