måndag 12 december 2011

The Thread - Victoria Hislop

The Thread, Victoria Hislops tredje bok, är kanske den bästa av dem alla. Stark, gripande och väldigt välskriven, hamnar den på min tio-i-topp för 2011.

Handlingen:
Efter det grek-turkiska kriget (1919-1922), sker ett utbyte av befolkning mellan Grekland och Turkiet. Grekerna som har bott i generationer i Turkiet tvingas flytta till ett Grekland de inte känner och likaså tvingas turkarna som varit bosatta i Grekland att flytta tillbaka till Turkiet. På en båt som anländer till Thessaloniki i maj 1923 finns bland alla grekiska flyktingar en femårig flicka, Katerina. Hon har under all uppståndelse i Smyrna (dagens Izmir i Turkiet), tappat bort sin mamma och sin syster och tas istället hand om Eugenia och hennes två döttrar. I Thessaloniki blir de tilldelade ett litet hus på Irinigatan, ett hus som tillhört en muslimsk familj som har skickats tillbaka till Turkiet. Grannarna, Olga med sonen Dimitri samt en judisk familj, blir de vänner som hjälper flyktingfamiljen att starta upp ett nytt liv i en främmande stad. Under uppväxten försöker Katerina få kontakt med sin förlorade mamma och syster, som hamnat i Athen, men kommer inte längre än till att brevväxla med dem. Eugenia, döttrarna och Katerina växer snabbt samman till en familj och med den judiska familjen som starkt stöd, växer Katerina upp till en ganska lycklig ung kvinna, förälskad i Dimitri. Hon får jobb som sömmerska och livet är bra tills andra världskriget kommer och återigen tvingar bort en hel folkgrupp ur landet, den här gången judarna.

"The Thread" är en mycket välskriven berättelse som väver in de fyra största tragedierna i Thessalonikis historia under 1900-talet: den stora branden (1917), befolkningsväxlingen (1922-23), utdrivningen av judarna (1943) och den stora jordbävningen (1978). Hislop har genom att berätta en familjs historia lyckats väva in alla dessa händelser utan att det resulterar i en seg bok om stadens historia. Det är en fantastisk bedrift att skriva en bok om så tunga och tragiska ämnen utan att det blir tråkigt en endaste sekund. Läs, njut och om du är blödig, ha en näsduk i beredskap.

Betyg:
5/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar