tisdag 23 augusti 2011

One Day - David Nicholls

”One Day” av David Nicholls är utläst och jag känner bara: hur ska jag kunna läsa något annat efter detta? Jag tror jag måste ta några dagars läsepaus bara för att hämta andan.


Handlingen:


Emma och Dexter tar examen från Edinburghs universitet den 15 juli 1988 och det är där berättelsen börjar. Efter en natt tillsammans skiljs deras vägar åt då Emma är den som är politiskt aktiv, har dåligt självförtroende och försörjer sig på skitjobb, medan Dexter reser ut i världen, lever livets glada dagar och byter kvinnor som andra byter underkläder. Men de håller kontakten. Berättelsen gör djupdykningar i deras liv varje år den 15 juli från 1988 och tjugo år framåt. Vi får följa Emma som arbetar som servitris på en tex-mexsylta och drömmer om att bli författare, medan Dexter arbetar som tv-presentatör och festar för fullt. Men med åren går Emma från att vara den misslyckade till att få ordning på sitt liv och för Dexter går det åt rakt motsatt håll. Livet förändras, liksom deras känslor för varandra. Vänskapen går upp och ner och starkare känslor gör sig påminda.


Historien är mycket skickligt berättad och man får veta exakt så mycket som man behöver varje gång (varje år), inga krusiduller. Det är en fantastisk skildring av vänskapen mellan man och kvinna och skriven med mycket hjärta. Det är roligt, engagerande, välskrivet och mycket, mycket sorligt. Och efteråt, när man torkat tårarna kommer saknaden. För de finns ju inte på riktigt, Em och Dex, även om de hunnit bli ens bästa vänner.


Betyg: 5/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar