tisdag 28 augusti 2012

Amy & Roger's Epic Detour - Morgan Matson

Jag har i helgen läst årets kanske mysigaste bok: Amy & Roger's Epic Detour av Morgan Matson. Åh vad fin den var!
Handlingen:
Amy Curry är olycklig. Hennes far har nyligen gått bort i en bilolycka, hennes bror är på rehab och hennes mamma har bestämt att de ska flytta från Kalifornien till Connecticut för att börja om på nytt. Mamman har åkt i förväg och nu är det meningen att Amy ska ta sig dit med familjens bil. Problemet är att hon inte längre kör bil efter pappans bilolycka. Så mamman anlitar Roger, en kille som Amy lekte med som barn, som chaufför. Amy har inte träffat Roger på åratal och är inte särskilt lycklig över att köra tvärs över hela USA med en främling, men han visar sig vara både snygg och trevlig. Men den välplanerade resvägen som Amys mamma har lagt ut för dem tycker varken Amy eller Roger är särskilt kul, så de kör en egen, mycket längre, rutt med många omvägar. Under resan får de lära känna varandra och sakta vågar Amy öppna sig och berätta om sin fars död.

Boken är skriven med Amy som berättarröst och vi får både följa med på hennes och Rogers färd och även också  följa med tillbaka i tiden, före bilolyckan. Boken innehåller även Amys anteckningar från resan, spellistor (musiken som spelas i bilen), kvitton, servetter, vykort och likande från olika ställen de besöker. Och jag bara älskar denna bok!! Den är stundvis sorglig, men även rolig och glad och både Amy och Roger är personer som jag blev väldigt glad att få lära känna. Man får följa bådas utveckling och speciellt Amy förändras väldigt mycket från den person hon var i början. Helt enkelt en väldigt fin bok om att vara tonåring. Och så får man ju lust att göra en roadtrip genom USA själv.

Betyg:
5/5

söndag 26 augusti 2012

För True Blood-fans

Nästa vecka släpps kokboken True Blood: Eats, Drinks and Bites from Bon Temps, något som varje sann True Blood-fan borde ha i sin bokhylla, antar jag. Bon Temps Bloody Mary, Tequila Moonrise och Moonshine Rising är några av drinkarna som serveras till mat från Louisianas kök. Till detta massor med bilder från serien. En perfekt julklapp m.a.o.


tisdag 21 augusti 2012

Höstens första bokshopping

Har nyligen kommit hem från semestern och har redan hämtat ut ett bokpaket på posten. Hmmmm.....

I paket låg bland annat The Song of Achilles (2012 års vinnare av Orange Prize), som jag med spänning ser fram emot att läsa. Men läshögen är ju som bekant enorm, så NÄR jag kommer att läsa denna vet jag inte riktigt. Men den som väntar på något gott....



onsdag 15 augusti 2012

Gray's Anatomy


Boken Gray's Anatomy (ej att förväxla med tv-serien Grey's Anatomy...) nästan så att man vill läsa till läkare ju.

måndag 13 augusti 2012

The Map - T. S. Learner


Handlingen:
Året är 1953 och amerikanen August Winthrop befinner sig i London. Han har överlevt andra världskriget där han slogs för motståndsrörelsen i Spanien, men han är även historiker och har studerat vid Oxford. Hans liv är inte så trevligt som han hade kunnat önska sig och samma dag som hans fästmö kliver ut ur hans liv, knackar hans gode vän Jimmy van Peters på dörren. De två har inte setts sedan de slogs mot general Francos soldater i Baskien och nu ber Jimmy honom om hjälp. I sin ägo har han en dagbok från 1600-talet som en gång tillhört mystikern Shimon Ruiz de Luna, en man som avrättades 1613 för spionage men brändes på bål som en häxa. Dagboken är en skatt som till varje pris måste skyddas från orätta händer och återlämnas till Ruiz de Lunas familj, något Jimmy själv inte kan göra då han märkt att någon förföljer honom. August går med på att hjälpa sin vän, inte bara för att han skulle göra allt för honom utan även för att han som historiker är mycket  intresserad av dagboken. Ruiz de Luna skriver om en hemlighet, en skatt, som är så stor att den kan lösa all världens konflikter. Den ger ledtrådar om var man kan hitta denna skatt och snart är August på väg till Spanien igen, dels för att hitta ättlingarna till Ruiz de Luna för att återlämna dagboken och dels för att själv tyda ledtrådarna och hitta skatten. I hasorna har han både hemliga agenter och en mystisk rödhårig kvinna, som han inte vet om hon är vän eller fiende. Till råga på allt mördas en efter en av August vänner, alla som försöker hjälpa honom med att fly undan hans efterföljare.

The Map är en ganska spännande bok i ämnet ”stora-hemligheter-avslöjas-om-du-kan-tyda-tecknen”. Dan Brown har gjort det, Kate Mosse likaså, här är då ännu ett exempel. Men det finns ju gott om plats för alla som känner sig manade, dock till skillnad från svenska ”Strindbergs stjärna” eller valfritt alster från nämnde herr Brown, är detta riktigt bra - mer i klass med Kate Mosse, som jag tycker är bäst i den här genren. Det är bra tempo rakt igenom, handlingen stressar inte fram så att man får hjärtklappning, men är ändå en bladvändare. Det är även trevligt att bokens utspelar sig dels på 1950-talet dels på 1600-talet. Om det är något som jag kan tycka är mindre bra så är det själva ”skatten” ifråga. Den känns inte som en tiopoängare – jag köper den inte men mer ska jag nog inte avslöja här... 

Betyg: 
4/5