måndag 29 augusti 2011

Nya inköp

Ett bokpaket, fyllt med fem härliga (hoppas jag) böcker, hittade hem till mig i fredags. Jag är igång igen.



tisdag 23 augusti 2011

One Day - David Nicholls

”One Day” av David Nicholls är utläst och jag känner bara: hur ska jag kunna läsa något annat efter detta? Jag tror jag måste ta några dagars läsepaus bara för att hämta andan.


Handlingen:


Emma och Dexter tar examen från Edinburghs universitet den 15 juli 1988 och det är där berättelsen börjar. Efter en natt tillsammans skiljs deras vägar åt då Emma är den som är politiskt aktiv, har dåligt självförtroende och försörjer sig på skitjobb, medan Dexter reser ut i världen, lever livets glada dagar och byter kvinnor som andra byter underkläder. Men de håller kontakten. Berättelsen gör djupdykningar i deras liv varje år den 15 juli från 1988 och tjugo år framåt. Vi får följa Emma som arbetar som servitris på en tex-mexsylta och drömmer om att bli författare, medan Dexter arbetar som tv-presentatör och festar för fullt. Men med åren går Emma från att vara den misslyckade till att få ordning på sitt liv och för Dexter går det åt rakt motsatt håll. Livet förändras, liksom deras känslor för varandra. Vänskapen går upp och ner och starkare känslor gör sig påminda.


Historien är mycket skickligt berättad och man får veta exakt så mycket som man behöver varje gång (varje år), inga krusiduller. Det är en fantastisk skildring av vänskapen mellan man och kvinna och skriven med mycket hjärta. Det är roligt, engagerande, välskrivet och mycket, mycket sorligt. Och efteråt, när man torkat tårarna kommer saknaden. För de finns ju inte på riktigt, Em och Dex, även om de hunnit bli ens bästa vänner.


Betyg: 5/5


måndag 22 augusti 2011

Nya omslag av tatuerare

Gamla böcker, nya omslag. Sex stycken tatuerare har fått i uppdrag av Penguin att göra nya omslag till lika många böcker. Så fint blir det då.




lördag 20 augusti 2011

The woman in black på bioduken

Nästa år kommer skräckisen "The woman in Black" ut på biodukarna, filmen som baseras på Susan Hills mycket omkrivna bok med samma titel. Filmens huvudperson spelas av ingen mindre än allas vår Harry Potter - Daniel Radcliffe. Se trailern här. Så det kanske är läge att läsa boken nu då...

fredag 19 augusti 2011

Måste bara läsa



Fortsättningen på "The Magicians" av Lev Grossman - "The Magician King" är ute i handeln sedan ett tag och jag vill verkligen läsa den här boken. Problemet är naturligtvis att jag verkligen vill läsa en hel radda andra böcker också. Högen hemma är enorm och en rejäl bunt med nya böcker är på ingång (hemklickade från Adlibris). Så den får väl vänta lite. Men åh vad jag är nyfiken på hur det går för vännerna i Fillory.

torsdag 18 augusti 2011

Jag byter bok

Nä nu lägger jag herr Marakumi åt sidan och börjar med den här istället. Verkar mycket, mycket trevligare.

tisdag 16 augusti 2011

Murakami - överskattad eller har jag missat något?

Det kanske bara är jag, eller så vågar fler inte erkänna, eller så är jag helt korkad, men är herr Murakami överskattad eller? Jag läser och läser om fågeln som vrider upp världen och nu har jag kommit halvvägs in i boken, och - GÄSP! Is this it?? Blir det bättre eller fortsätter det på detta seeeeeeeeeega sätt resten av boken? För isåfall lägger jag den åt sidan och läser något roligare.

måndag 15 augusti 2011

Inget mer av Jungstedt, tack



Jag har läst Mari Jungstedts "Den farliga leken" och det är första gången jag läser något av henne. Och förmodligen sista, iallafall om de andra böckerna går i samma stil. Okej, jag måste erkänna att jag inte gissade rätt på vem mördaren var, men jag gillar helt enkelt inte berättarstilen. Korta kapitel är bara bra för den som läser korta stunder (på väg till jobbet/skolan så att man kan släppa boken för att byta buss/t-bana??). För mig kändes det bara frustrerande. Dessutom tycker jag inte att historien kom in på djupet riktigt, personporträtten var futtiga och triviala, som att bläddra i en modetidning ungefär. Känns som Jungstedt hade bråttom att skriva klart så att hon kunde börja på nästa bok. Tyvärr. Nä, mer än 2/5 får boken inte.

onsdag 10 augusti 2011

Det här är verkligen dåligt...

...ja, att jag inte orkat recensera mina senaste läsningar, alltså. Två skäl:


  1. Jag har inte haft tid (visst, visst semester har jag ju haft, men då måste man ju hinna med så mycket annat...)

  2. Jag har inte orkat (det tar på krafterna att ligga på stranden eller i hängmattan faktiskt)

Men snart så blir det bättre, hoppas jag. Nu är jag iallafall hemma från semestern (vilket tyvärr innebär att det inte blir lika mycket lästid). Här regnar det och är ganska kallt för tillfället vilket får mig att längta till brasor, stora koppar med te, filtar, sköna fåtöljer och härliga böcker. Jodå, jag gillar hösten.

måndag 1 augusti 2011

The House at Riverton

Bokhögen börjar faktiskt minska i storlek nu, men så fort jag är hemma i Stockholm vet jag att jag kommer att klicka hem en del böcker, jag har redan en att-köpa-lista. Men nu börjar jag med "The house at Riverton" av Kate Morton. Jag gillade "The forgotten garden" så nu ser jag fram emot Riverton-boken. Jag hoppas att den är bra.