onsdag 29 juni 2011

Sandras små funderingar kring sommarläsningen

Semestern måste ju vara den absolut bästa tiden för att läsa böcker man haft liggande länge, länge. Det är nu man har tid och ork att ta sig an de "svåra fallen", de som ser så där jobbiga ut bara för att de är riktiga tegelstenar (dvs 700+ sidor). Själv köpte jag "Blonde" av Joyce Carol Oates för hundra somrar sedan. Den står fortfarande i hyllan och väntar. Likaså "Shantaram" och "Fågeln som vrider upp världen". Kanske någon av just dessa tre hamnar i mina händer inom kort. Eller inte. För det finns så mycket nytt, roligt, att läsa också.

tisdag 28 juni 2011

One secret summer - Lesley Lokko

Jag tyckte att det skulle passa bra med att börja sommarsemestern med boken "One secret summer", men som det har sagts tidigare så ska man kanske inte välja en bok efter omslag, eller titel. Den här boken var iallafall inte riktigt vad jag hade trott att den skulle vara.

Handlingen:
Den här boken har fyra kvinnliga huvudpersoner och de är lika olika som några människor kan blir. Maddie, från Iowa, flyttar som ung till New York för att studera till skådespelerska. Hon kommer från enkla förhållanden och får kämpa hårt för att ta sig fram i storstaden hets och konkurrens. Julia är den föräldralösa unga kvinnan med stora ambitioner. Hon har fått ett stipendiat för att studera juridik vid Oxford, men har till en början svårt att anpassa sig bland alla rikemansbarn. Niela är uppvuxen med lyx i Somalia till den dagen då kriget bryter ut och hennes familj tvingas fly och lämna allt bakom sig. Först flyr de till ett flyktingläger och senare tar de sig till Wien för att bo hos en släkting. Från att ha haft allt hon pekat på har hon nu inget, till och med hennes familj vänder henne ryggen och vill gifta bort henne med en avlägsen släkting - "för hennes eget bästa". Diana är en känd advokat i London. Hennes karriär har gått spikrakt upp trots att hon fött och tagit hand om tre söner; Rafe, Aaron och Josh. Och det är dessa söner som Maddie, Julia och Niela på ett och annat sätt träffar och som kommer att knyta samman de fyra kvinnorna och deras framtid, på olika platser i världen. Naturligtvis har alla hemligheter de döljer och fasader de bygger upp mot omvärlden, men i svårigheter bildas de ovanligaste allianserna.

Okej - det är vad den här boken är. Inte mer. För visst är den ganska välskriven, men väldigt ofta tycker jag att den är rätt så seg och omständig. Lite förutsägbar också, men det är många andra böcker också, ska jag väl tillägga. En bok av detta slag och med denna handling skulle ha kunnat kryddats med lite mer känsla. Jag gäspar ibland. Och jag tycker att det är lite synd när karaktärerna i boken först byggs upp så bra, men sedan nästan tunnas ut. Det kunde ha blivit så bra...men vad hände?

Betyg:
3/5

lördag 25 juni 2011

Åter i cyberspace

Efter en del teknikaliteter är jag nu online igen, för stunden. Så nu borde jag väl komma med en ny recension här, men se - det blir det inte! "Partisanens dotter" är utläst, men jag får nog återkomma med den recensionen någon gång i framtiden. Istället ägnar jag mig åt att läsa både nya böcker jag tog med mig och gamla som legat till sig här i huset.

tisdag 14 juni 2011

Semester

Nu packar jag ihop några av mina olästa böcker och drar till Grekland över sommaren. Återkommer så snart jag kan.

lördag 11 juni 2011

A Discovery of Witches - Deborah Harkness

Åh, jag har läst den absolut bästa boken på länge. (Eller egentligen inte så länge alls, jag har faktiskt läst flera bra böcker sedan nyår.) "A discovery of witches" av Deborah Harkness var HELT underbar.

Handlingen:
Dr. Diana Bishop studerar alkemiska manuskript på Bodleian Library i Oxford när hon hittar en bok som varit försvunnen sedan länge. Det är Ashmole 782, ett manuskript som visar sig vara förtrollat. Diana, som härstammar från en lång rad mycket mäktiga häxor, Bishop-häxorna, lyckas med ingen ansträngning alls att öppna den förtrollade boken, som visar sig innehålla en mängd dolda texter. Diana, som under sin livstid alltid försökt undvika att använda magi då hon varit livrädd för detta sedan hennes föräldrars mystiska död då hon var sju år, inser nu att hennes härkomst börjar komma ikapp henne. I och med upptäckten av Ashomole 782 och den magi som rörts om tack vare att Diana lyckats öppna boken, dras de olika varelserna som existerar – vampyrer, häxor och daemoner, till henne för att få ta del av boken. Så även Matthew Clairmont, vampyr och professor vid Oxford, som till en början skrämmer henne, men som sedan visar sig vara den beskyddare hon kommer att behöva när varelserna förföljer henne.

Diana och Matthew dras, naturligtvis, till varandra men den kärlek som byggs upp är förbjuden. Ett avtal som slöts för evigheter sedan mellan de olika magiska varelserna förbjuder kärlek över artgränserna. Således börjar en jakt på Matthew och Diana som tar dem från Oxford till Frankrike, där Matthews vampyrmor bor och sedan till Madison i USA där Dianas häxmoster lever.

Vad kan jag säga - jag älskade den här boken!! Och varför gjorde jag då det? Jo, den hade allt jag önskar i en bok: den är väldigt välskriven med en massa historiska och litterära referenser; den innehåller en trevlig kärlekshistoria (utan sex faktiskt), vampyrer (dock inte så mycket bloddrickande), häxor (med massor av magi), underbara miljöer (Oxford – love, love love; Provence – gamla slott; och så charmigt gammalt hus på amerikanska östkusten), otroliga karaktärer, spänning and the list goes on and on. Visst kan man kanske ibland irritera sig på att Matthew är så otroligt bossig och alla gör som han säger hela tiden och Diana går från att ha varit sportig och självständig till att bli svag och underdånig, men man får försöka bortse från det och tänka på att det flera gånger faktiskt påpekas att vampyrer ÄR överbeskyddande, bossiga, självsäkra och kan vara lite av ”pain in the ass” och att Diana utsätts för en hel del prövningar, vilket försvagar henne. En macho vampyr och en svag hjältinna således, men det är inte så illa som det kan låta, för Diana visar prov på styrka (magisk styrka) när det gäller.

Hur som helst, boken är fantastisk, men var beredd på ett slut som egentligen är en början, för bok två i denna trilogi är på gång och kommer ut 2012. Can’t wait!!

Betyg:
5++/5

torsdag 9 juni 2011

Oväntat val

Lite förvånad var jag häromdagen när jag och 13-åriga dottern var i bokhandeln. "Jag bjuder på en bok" sa jag för visst måste man uppmuntra till läsning. Efter en lång stund kom dottern fram med den här.

"Den här verkar rolig" sa hon. Inte en bok jag hade trott att en 13-åring skulle välja av alla böcker som fanns. Tre dagar senare och hon har kommit en bra bit in i boken. "Gud, va knäppt" är något som har hörts muttras ett par gånger. Nu måste jag också läsa den, även om jag egentligen inte hade tänkt det.

onsdag 8 juni 2011

Några kapitel in i "ADOW"

Måste bara göra ett snabbinlägg om "A discovery of witches" (ADOW, som författaren själv förkortar sitt verk) som jag läser just nu: den utspelar sig i Oxford och jag bara älskar det här. Bibliotek, roddturer på floden och massor med böcker och magi. En vampyr också. Mmmmm......

måndag 6 juni 2011

Överenskommelser - Simona Ahrnstedt

”Överenskommelser” av Simona Ahrnstedt är en bok som jag hade förutfattade meningar om, speciellt när alla recensioner jag läst innan lyfter den till skyarna. Hypade böcker är sällan bra, har jag tyckt tidigare. Nu när jag läst den förstår jag varför alla är som tokiga.

Handling:
Det börjar med en kväll på Stockholms Opera år 1880. Fröken Beatrice Löwenström är där tillsammans med sin farbror Wilhelm Löwenstöm och hans familj, som hon bor hos efter att ha blivit föräldralös. Hennes bästa vän, kusinen Sofia, drar allas blickar till sig, hon är blond, liten och slank, vacker som en ros. Beatrice själv är rödhårig, fräknig, kurvig och alldeles för lång, således ingen skönhet enligt gängse normer. Trots detta drar hon till sig en mans uppmärksamhet. Det är den karismatiske norrmannen Seth Hammerstaal. Efter kvällen på Operan, råkar Beatrice och Seth på varandra vid flera tillställningar. Trots att hon inte är hans typ egentligen fångar hennes utstrålning och rappa tunga honom och snart är han fast. Så är också hon och det blir en del hemliga möten och stulna kyssar medan känslorna växer. Men det ena hindret efter den andra ligger i vägen för att de ska få varandra, det värsta hindret är att Beatrice, mot sin vilja, lovas bort till en gammal greve av farbrodern som gör allt för att bli av med henne.


När jag först hörde talas om ”Överenskommelser” tänkte jag att den mer lät som en gammal Harlequin-roman och mer var det inte med det. Sen så bestämde jag mig för att ge den en chans, och glad är jag för det, för det här var en härlig, romantisk bok. Boken är inte bara välskriven, den är otroligt spännande och rolig, sorglig och alldeles, alldeles underbar. Jag jämförde den med ”Deluxe-serien” av Anna Godbersen, som utspelar sig samma tid, men i New Yorks societet, men ”Överenskommelser” var så mycket bättre. "Överenskommelser" är lite som en Askungen-saga, med vackra klänningar, elaka farbröder och en massa känslor som svallar. Jag läste den på två dagar, vilket är fort för att vara jag, och det var bara för att jag var tvungen att gå till jobbet (och satt och längtade hem så att jag kunde få läsa) annars hade det gått ännu fortare för jag kunde knappt lägga ifrån mig boken. Trots att "Överenskommelser" är fylld av klichéer (romanceböcker ÄR fyllda med klichéer), föll jag för den som en fura. När den var slut insåg jag direkt att den här boken kommer jag att läsa om, det måste jag.


Betyg:

5/5

onsdag 1 juni 2011

Den perfekte mannen - Sheila O'Flanagan

Sheila O’Flanagan igen, denna gång ”Den perfekte mannen”. Finns han? Nja…


Handlingen:
Britt arbetar som skilsmässoadvokat i Dublin. Hon tar livet på yttersta allvar och ser inte många glädjeämnen i sitt liv. Hennes kortvariga äktenskap med skådespelaren Ralph är något hon inte vill tänka på och absolut inte tala om. Som terapi har hon suttit och skrivit, men helt oväntat, tack vare hennes assistent, har boken hamnat hos ett förlag och blivit utgiven. ”Den perfekte mannen” blir stor succé och Britt bjuds in som föreläsare på en lyxkryssare i Karibien. Då hennes agent Meredith blir skadad i en ridolycka, bjuder Britt sin syster, Mia, på resan dels som resesällskap, dels som assistent. Mia å sin sida är bosatt i södra Spanien. Där bor hon med sin fyraåriga dotter Allegra och drömmer om hur hon återigen ska få vara tillsammans med sin dotters far, Alejo. Alejo är dock gift och har barn på annat håll och känner inte till att han har en dotter med Mia. De två systrarna är som dag och natt, både utseendemässigt och känslomässigt. Medan Britt är den kalla, okänsliga och karriärsinriktade storasystern är Mia en utåtriktad och varm ung kvinna, som har svårt att få pengarna att räcka till för sig och sin dotter.

På lyxkryssaren finns Leo Tyler, en man som bor i en av de lyxigaste sviterna ombord, men reser ensam. Ombord finns även Steve Shaw, kryssningschefen vars uppgift är att se till att alla ombord trivs, speciellt den berömda författarinnan Britt. Många återblickar till systrarnas tidigare kärleksliv får vi, samtidigt som man som läsare hoppas att de ska få ihop det med de snygga karlarna ombord. Men det går segt, så segt. Faktiskt tappar man hoppet om att det någonsin ska hända något. Och vem är egentligen intresserad av vem?

Som vanligt när Sheila O’Flanagan är i farten får man en välskriven chick-lit levererat, men den här gången tycker jag att boken kunde ha varit lite kortare, för det går SÅ långsamt framåt och det är ett väldigt upprepande tycker jag. Och så blir jag lite trött på Britts dåliga humör och bitterhet. Hon är inte rolig alls. Allt som allt är det en okej bok i denna genre, men vill man ha något fartigare, roligare och mer chick-lit-aktigt bör man leta på annat håll.

Betyg:
2/5