torsdag 30 september 2010

Into the wild

Det här är ju en bokblogg, men nu tänkte jag blogga om en film istället (den bygger på en bok iofs). Det är ju rea på CDON för tillfället och jag köpte ett gäng (6 st) dvd-filmer häromdagen som kom igår. Så igår kväll såg jag film nummer 1 - "Into the wild", en film jag velat se länge men det blev liksom aldrig av. Synd att jag väntade så länge, för den var riktigt bra. Men det bästa, förutom storyn förstås, var musiken. Eddie Vedder. Jag minns 90-talet och grungen. Jag minns Pearl Jam och konserten på Sjöhistoriska. Igår kväll kom det tillbaka. Den speciella rösten. Så nu måste jag ha soundtracket. 65:- kostar det på CDON.
Filmen då: handlar om Chris som efter college lämnar familjen och drar ut i vildmarken, utan några pengar med sig. Allt han äger finns i hans ryggsäck. Hans mål är Alaska. Vägen dit är lång och han möter många intressanta människor på resan. Tankeväckande, vacker och även sorglig. Se den!

tisdag 28 september 2010

Fortfarande köpstopp

Köpstoppet har nu varat i 41 dagar och någon timme hit eller dit (vem räknar??). Det har faktiskt gått bra, måste jag stolt säga. Ett par gånger har jag fyllt kundvagnen på Adlibris och CDON, men sedan har jag inte gått till kassan, som tur är, annars hade jag haft ett tiotal nya böcker till här hemma. Nä istället har jag använt pengarna till filmer och kläder. Men filmerna jag beställde häromdagen var billiga - CDON har ju rea. Så nu väntar jag på filmpaket istället för bokpaket. För det var ju bara köpstopp när det gäller böcker... eller hur?

fredag 24 september 2010

Malene Birgers boksläpp

Det var länge sedan jag köpte en sådan där "finbok" som man bara bläddrar i och inspireras av. Tjock bok med vackra bilder. Just nu skulle jag faktiskt vilja ha danska modedrottningen Malene Birgers "Life and Work" som nyligen släppts. Tror att jag ska önska mig den i julklapp för den är ganska dyr, ca 630:-.

torsdag 23 september 2010

Valda verk av T.S. Spivet - Reif Larsen

I mitt tidigare inlägg skrev jag spontant, efter drygt halva boken, att jag var tvungen att utbrista "Vilken fantastisk bok!!" Nu när jag läst ut den kan jag bara konstatera att den verkligen var helt enkelt jäkligt bra.
Handlingen:
Tecumseh Sparrow Spivet, eller kort och gott T.S. Spivet, är ett tolvårigt underbarn, som bor på en ranch i Montana med sin syster och sina föräldrar (hans lillebror är död, systern lite konstig, hans mor är skalbaggsforskare och fadern en tyst cowboy). T.S. är mästare på att rita kartor; kartor över allt som finns i hans omgivning eller bara i hans huvud: om det så är avloppssystemet i Washington D.C. eller hur fladdermössen flyger över familjens ranch spelar ingen roll. T.S. avbildar allt och hans illustrationer får snart stor uppmärksamhet av Smithsonian Institution i Washington D.C. där han tilldelas ett prestigefyllt pris. Det finns dock ett litet problem med detta: de vet inte om att han är tolv år gammal, utan drar den felaktiga slutsatsen att han är en professor vid ett universitet i Montana.

T.S. bestämmer sig dock för att inte berätta om detta pris för sina föräldrar utan drar själv iväg på en luffarfärd mot huvudstaden för att ta emot priset. Hans odyssé tar honom från den lilla staden Butte i Montana tvärsöver USA mot huvudstaden, med en kappsäck fylld av anteckningsböcker, ett fågelskelett, sextanter och andra viktiga föremål för att kunna avbilda omvärlden.

Det fantastiska äventyret som T.S. är med om är bara en del av denna bok. Förutom det finns här små historier, en hel del illustrationer och "marginalklotter" som förgyller denna bok, författaren Reif Larsens debutbok. Och vilken debut sedan!! Wow.

Betyg:
5/5

onsdag 22 september 2010

Never let me go - the movie

Måste se denna! Boken var otroligt bra, så jag hoppas de inte klantat till sig med filmen. Sverigepremiär förmodligen först 2011.

tisdag 21 september 2010

Herr T.S. Spivet imponerar

Drygt halvvägs in i boken "Valda verk av T.S. Spivet" måste jag bara utbrista - Vilken fantastisk bok!! Underbar historia, fantastiska små illustrationer och roliga utvikningar i form av "marginalklotter", vilken härlig fantasi författaren Reif Larsen måste ha.

fredag 17 september 2010

The Swan Thieves - Elizabeth Kostova

Det tog tid att läsa Elizabeth Kostovas "The Swan Thieves", men det var bara en sådan bok som behövde lite "långsamläsning". Men nu är det gjort och det var den värd.

Handlingen:
Psykiatrikern Andrew Marlow får patienten Robert Oliver remitterad till sig av en kollega. Det är ett märkligt fall. Robert Oliver är konstnär och har arresterats när han med kniv försökte attackera en målning på National Gallery. Men varken vid gripandet eller senare för sin psykiatriker berättar Oliver varför han försökte förstöra tavlan; Oliver har bestämt sig för att tiga.

För att försöka få Oliver att känna sig hemmastadd så att han kanske känner så pass mycket förtroende för Marlow att han börjar tala, tar denne med sig konstnärsmaterial till Olivers rum på sjukhuset. Utan några ord börjar Oliver måla tavlor och rita teckningar som alla föreställer samma mörklockiga kvinna. Då Oliver vägrar tala med Marlow vet denne inte vem kvinnan är, men drar felaktigt slutsatsen att det måste vara Olivers före detta fru.

En dag när Marlow ska besöka Oliver är denne ute och målar men har lämnat ett paket till honom, som innehåller en bunt gamla brev på franska. Breven visar sig vara en korrespondens mellan två franska 1800-talskonstnärer, en Beatrice de Clerval och en Olivier Vignot. Marlow står inför frågan om vad dessa brev har med Robert Oliver att göra och är de svaren på vem den mystiska kvinnan är? Han blir mer och mer fascinerad av fallet och kommer i sin jakt på svaret på gåtan att möta både den före detta frun, Kate, och flickvännen, Mary.

Nutid möter dåtid i "The Swan Thieves"; Marlow, Kate och Mary berättar ur sina synvinklar om mötena och livet med Robert Oliver. Berättelsen är skickligt skriven och språket rikt. Kostovas beskrivningar av miljöer, händelser och konsten är mycket realistiska och träffsäkra. Hon blandar fiktion (Beatrice de Clerval) med fakta (impressionisterna i stort) såpass bra att jag börjar tro att Beatrice faktiskt existerat på riktigt. "The Swan Thieves" är en mycket bra bok - MEN... och här kommer det: inte lika bra som "Historikern". För jag saknar en sak och det är den där spänningen som fanns i "Historikern", den där känslan av att inte kunna lägga ifrån sig boken förrän man läst ut den. Och därför blir denna bok inte en fullpoängare enligt mig.

Betyg:
4/5

tisdag 14 september 2010

Tillägg till önskelistan

"Det gångna är inte en dröm: en självbiografisk roman" av Theodor Kallifatides är en annan bok som ska läggas till på min önskelista hos Adlibris. Jag är mycket nyfiken på den. Jag har nog bara läst tre av hans tidigare böcker: "Afrodites tårar", "Herakles" och "Bönder och herrar" och dessa gillade jag mycket. Så självbiografin vill jag ha, tack.

måndag 13 september 2010

Önskelistan, so far

Okej, ny dag, ny vecka och jag känner mig redo att ta tag i en del arbete (och läsning). När det gäller köpstoppet går det som på räls (förutom den lilla lilla incidenten som jag faktiskt inte räknar, hmhm). Har dock börjat fnula på en önskelista, och den börjar bli rätt lång nu. Julen är endast 101 dagar bort (om jag räknat rätt), så då kanske man får någon av dessa i julklapp??

Min önskelistaStatus
The Passage (0752897853) av Cronin, JustinLeveransklar
Lyckan, kärleken & meningen med livet (9174291483) av Gilbert, ElizabethLeveransklar
En shopaholic i väntans tider (9173516651) av Kinsella, SophieLeveransklar
En shopaholic säger ja (918658717X) av Kinsella, SophieLeveransklar
Mini Shopaholic (0593059808) av Kinsella, SophieLeveransklar
Dödssynden (9174291297) av Lee, HarperLeveransklar
One more slice : surdegsbröd, pizza, pasta och söta bakverk (9197859907) av Lindholm, LeilaLeveransklar
House at Riverton (0330448447) av Morton, KateLeveransklar
Mat för hela året : fler än 365 briljanta recept och matidéer (9186623001) av Oliver, JamieLeveransklar
Girl with Glass Feet (1843549204) av Shaw, AliLeveransklar

torsdag 9 september 2010

Sorg

Det har inte blivit så jättemycket läsning de senaste tio dagarna, då min far gick bort förra veckan och jag har haft mycket att bearbeta. Är inte heller så jättepigg på bloggandet just nu. Återkommer när jag är vid bättre mod.

onsdag 1 september 2010

Bikt

Förlåt mig, någon, för jag har syndat. I måndags bokade jag en födelsedagspresent till min son på Cdon.com och den kostade 599 kronor. Snåla jag ville inte betala frakten på 29:- (fraktfritt om man handlar över 600 kronor) så jag slog till och köpte en pocket för 19:- . Trots att jag har köpstopp. Förlåt. Lovar att inte göra om det. Men nu ligger boken där och ger mig skuldkänslor. Dumma den. Måste gömma i bokhyllan tills jag glömt min synd...eller nåt.