onsdag 28 juli 2010

Bree Tanners andra liv - Stephenie Meyer

Då har även jag läst om Bree Tanner, vampyren som dyker upp i Eclipse-boken. Och jag har bara en undran - varför skrevs denna bok alls? Var det för att få suga lite extra på Twilight-karamellen eller vad? Som tur är lånade jag boken av en vän, annars hade jag tyckt att jag slängt pengarna i sjön.

Handlingen:
Bree Tanner har nyligen blivit vampyr och hon kämpar med sin "törst" efter människoblod och att överleva som vampyr, vilket inte är lätt då klanen hon tillhör är ett gäng bråkstakar som gärna sliter varandra i stycken och eldar upp kroppsdelarna. Samtidigt pågår en uppladdning inför ett krig mellan hennes klan och det som så småningom kommer fram är familjen Cullen. Bree får, tillsammans med en nufunnen vän bland vampyrerna, veta att det som sagts till klanmedlemmarna inte är hela sanningen och när hennes vän avslöjar vad han vet för klanledaren blir han dödad. Snart är slutstriden kommen och den som läst Eclipse vet vad som händer då.

Som jag skrev tidigare förstår jag inte varför författaren överhuvudtaget har skrivit boken - antagligen för att tjäna lite mer pengar på alla Twilight-fans, men historien som den är skriven tycker jag inte är värd pengarna. Nog skulle Meyer kunnat utveckla storyn lite mer, men det känns som att hon inte orkade riktigt. Uselt!

Betyg:
1/5

måndag 26 juli 2010

Eunuckens gåta av Jason Goodwin

Nu har jag läst "Eunuckens gåta" av Jason Goodwin, en bok som har legat till sig sedan förra sommaren. En trevlig liten historia (och lite historielektion också) om Istanbul på 1800-talet.


Handlingen:
En av sultanens haremsflickor har hittats strypt, fyra officerare i sultanens armé har kidnappats varav en av dem hittats död i en stor kittel och sultanmoderns smycken är stulna. Eunucken Yashim får i uppdrag att lösa tre fall som kanske har något med varandra att göra, kanske inte. Sultanen planerar vissa reformer i riket och kan de olika fallen ha något med detta att göra? Frågorna är många, men Yashim har som eunuck vissa möjligheter att röra sig i både sultanens palats och ute i Istanbul bland köpmän och hantverkare för att hitta svar. Till sin hjälp har han den polske ambassadören och gode vännen Palewski.

Boken är stundvis väldigt rolig och fyndig. Historia och politik vävs skickligt samman med äventyr och resultatet blir riktigt bra. Gillar man historiska deckare i exotisk miljö är denna bok toppen, men jag läser hellre en ny roman av Barbara Nadel om kommissarie Cetin på Istanbulpolisen. Av Nadel får man mera moderna deckare som dock fortfarande utspelar sig i Istanbul (dit jag för övrig hoppas komma en dag).

Betyg:
3/5

söndag 11 juli 2010

Ännu en semesterbok

Läser Dan Browns "Den förlorade symbolen" nu. Det blev lite för mycket med "Parfymen - en mördares historia", så den läser jag bara ibland. Vet inte vad jag ska tycka om "Parfymen..", är ju egentligen bra, fast osympatisk och småläskig eller det är väl huvudpersonen som är det. "Den förlorade symbolen" å andra sidan är fartfylld, spännande och så där som hans böcker i allmänhet är. Semesterbok med andra ord. Orkar väl helt enkelt inte samma typ av böcker här i värmen, på semestern, liggandes på stranden eller valfri hängmatta, som hemma i lägenheten i stan. Återkommer med recension så småningom, har ca 20 sidor kvar som jag nu genast ska läsa klart. See ya!

lördag 10 juli 2010

Luftslott - Sheila O'Flanagan

Japp, ännu en chick-lit har avverkats och enligt mig är det en utmärkt genre att läsa på stranden då man ständigt blir avbruten av "mamma kan du smörja mig" eller "mamma kan du kasta hit snorkeln" osv osv. Noll koncentration krävs.
Handlingen:
Carey Brown möter Ben Russel på flyget mellan Dublin och New York. De fattar tycke, de umgås några dagar och sedan friar Ben och Carey säger "ja". De åker direkt till Las Vegas och gifter sig. De är lyckliga och kära men när de återvänder till Dublin väntar verkligheten, familjerna och vännerna och alla tycker att de blivit galna som gift sig med någon de inte känner. Och så finns de gamla pojk-och flickvännerna som spökar. Hur ska det gå? Finns verkligen kärlek vid första ögonkastet?

Boken är, som de flesta i den genren, är ganska fånig, ganska dåligt skriven och rätt så förutsägbar. Men ändå. Ibland vill man läsa sådana böcker. Och som sagt passar de bra här och nu på semestern, med en glass i ena handen liggandes under parasollet på stranden.

Betyg:
2/5

måndag 5 juli 2010

Semesterläsningen

Semesterläsningen fortlöper men jag orkar inte uppdatera med recensioner just nu. Återkommer med dessa inom snar framtid. Har iallafall insett att jag aldrig kommer att hinna läsa alla böcker som ligger och väntar, upptäckte nämligen att jag har ett tiotal böcker som finns kvar sedan tidigare här i stugan så jag lär inte bli utan böcker. Just nu läser jag Parfymen - en mördares historia av Patrick Süskind.