onsdag 31 mars 2010

In the Garden trilogy - Nora Roberts

Ibland har man (läs jag) behov av böcker som är sådär lättlästa, inte kräver tankeverksamhet och innehåller lagom delar spänning och romantik. Sådana böcker läser jag ibland mellan lite mer "jobbiga" böcker, av typen Joyce Carol Oates. Men även när läslusten inte infinner sig och jag behöver en "peptalk" för att få igång läsningen igen. Så därför läste jag nu under senvintern In the Garden-trilogin av Nora Roberts.
Handlingen:
Trilogin handlar om om tre kvinnorna Stella, Rosalind och Hayley. I första boken, Blue Dahlia (Blå Dahlia här i Sverige), får man först stifta bekantskap med Stella. Hon är en ung nybliven änka med två små söner som flyttar tillbaka till sina rötter i södra USA efter sin makes död. Hon får arbete på In the Garden som är en handelsträdgård som ägs av Rosalind. På köpet får hon flytta in i Rosalinds stora hus. Till Rosalinds hus flyttar även den unga, gravida Hayley som är en avlägsen släkting till Rosalinds första make. Snart träffar Stella landskapsarkitekten Logan, som jobbar för Rosalind, och de inleder en romans. I Rosalinds hus bor även ett kvinnligt andeväsen, ett spöke. Spöket, som visat sig under många år främst för unga kvinnor och barn, verkar till en början endast intressera sig för Stellas söner, som hon sjunger vaggvisor för, men i och med Stellas romans med Logan börjar spöket bli allt aggressivare. Frågan är vem var detta spöke? Rosalind anställer Mitch som är släktforskare för att försöka ta reda på detta.
I den andra delen i trilogin, Black Rose, är nu Rosalind huvudpersonen. Hon och Mitch blir ett par och deras forskning för att ta reda på vem spöket är fortsätter samtidigt som spöket blir mer och mer argsint.
I den tredje och sista delen, Red Lily, får vi följa den unga Hayley som flyttade in i Rosalinds hus i del 1. Hayleys dotter, Lily, är nu ett par år gammal och Hayley själv känner sig ensam, men hon dras till Rosalinds äldste son Harper. Spöket fortsätter sina härjningar och tar över Hayleys kropp för att kommunicera med omgivningen. Mitch får hjälp från olika håll för att fastställa vem spöket är och kanske kunna ge henne ro. Serien är mycket underhållande och tempot i böckerna gör att det sällan blir tråkigt. Inget språkmässigt mästerverk, men läsvärt och småspännande.
Betyg:
3/5

tisdag 30 mars 2010

Snart är det påsk...

... och då har jag kanske lite mer tid att läsa. Tänkte hinna läsa dessa hyllvärmare:


"Katedralen vid havet" och "En ängel vid mitt bord".


måndag 29 mars 2010

"Her fearful symmetry" är hittills (jag är ca 70 sidor in i boken) mycket bra. Vill bara läsa mer. Ge mig mer tid någon!

onsdag 24 mars 2010

Small Wars

När jag ändå håller på att tjata om att jag vill köpa nya böcker, så fick jag syn på den här:


Sadie Jones nya bok Small Wars. Jag gillade ju Den Utstötte så nu vill jag läsa mer av Sadie. Den här utspelar sig på Cypern. Boken skriver jag genast upp på Att-köpa-listan.

tisdag 23 mars 2010

Köplust

Åh, vad det kliar i fingrarna efter att få klicka hem lite fler böcker. Men jag får ju inte...än. Usch vad svårt det är att låta bli. Istället har jag skapat en lista som jag uppdaterar nästan varje dag med böcker jag ska köpa när jag väl får göra det.

Nu måste jag försöka se det positiva med det hela - bokhyllan hemma kommer ju att få ökad andel lästa böcker än tidigare, vilket ju är trevligt.

måndag 22 mars 2010

Låååång läsning

I påsk ska vi resa iväg igen och jag längtar naturligtvis. Vi ska till Grekland och få lite vårsol och vad passar bättre än ett gäng böcker som ligger hemma i väntan på läsning. Kanske blir 2010 året då jag läser Blonde av Joyce Carol Oates. Den har kanske legat till sig ordentligt nu så att jag kan ta itu med den. Eller blir det Shantaram av Gregory David Roberts? En sak har de gemensamt dessa böcker, båda är nästan 1000 sidor långa (tjocka). Orkar jag? Vi får se.

fredag 19 mars 2010

Bok till film

Satt och funderade på det här med böcker som blir filmer, apropå Alice i underlandet, Narnia, Harry Potter etc. och kom fram till att just barnböcker ofta blir väldigt bra filmer. Hur är det då med "vuxenböcker"? Ja listorna kan göras långa men ett litet, litet axplock nedan:

Några riktigt bra filmatiseringar av böcker (ingen rangordning):
- Försoning (Atonement) - Ian McEwan
- Ciderhusreglerna – John Irving
- Chocolat – Joanne Harris
- The English patient – Michael Ondaatje

Böcker som filmatiserats, men inte blev så lyckade så jag föreslår re-make (för boken var ju så bra):
- Kapten Corellis Mandolin - Louis de Bernières (allt hade varit så bra om inte Nicholas Cage hade varit med)
- Possession – A.S. Byatt (Blek insats av ännu blekare Gwyneth Paltrow)

När kommer filmen - (Böcker som borde göras till (bra) filmer omgående):
- Den hemliga historien - Donna Tartt
- Historikern - Elizabeth Kostova
- Illusionisten – John Fowles

torsdag 18 mars 2010

Jag är löjlig

Ja, eller vad skulle man kalla det? Såhär var det: jag läste Blå dahlia av Nora Roberts på sportlovsveckan i alperna. En sådan där feelgood-bok, egentligen inget särskilt alls, men en sådan som om den hade varit en tv-serie, så skulle jag ha följt den bara för att. Nåväl, eftersom jag vill läsa sådana böcker from time to time, så tänkte jag klicka hem del två och tre i trilogin också. De fanns inte på svensk pocket, så engelskt fick det bli. Böckerna kostade runt 70 kronor styck. MEN (och här kommer det löjliga) det fanns en specialutgåva med alla tre böckerna i en liten kartong för endast 189:-. Då blev det den varianten, TROTS att jag redan läst första boken. Men sån är jag, vill gärna att alla böckerna i samma serie ska se likadana. Matcha. Knäpp? Ja!
Samma var det med Twilight-serien. Köpte första boken som pocket, resten inbundna och sen gick jag och köpte första boken igen - inbunden. Skulle se konstigt ut i bokhyllan annars. Men herre gud så löjligt!!
p.s och nu måste jag naturligtvis läsa om Blå dahlia, på engelska. Kan ju inte låta den stå oläst...

onsdag 17 mars 2010

Yacoubians hus

Nu har jag läst ut Yacoubians hus av Alaa al-Aswany. Äntligen borde jag säga och med det menar jag inte att boken var dålig, tvärtom, men nu får jag äntligen börja med nästa bok.

Handlingen:
Yacoubians hus är beläget mitt i Kairo. Huset är byggt i den europeiska stil som var på modet på 1930-talet. Huset var tidigare det fina folkets högborg, här bodde ministrar, direktörer och miljonärer, men numera inhyser huset medelklassen. På taket däremot bor det en helt annan typ av människor. Här, i mer eller mindre permanenta byggnationer bor till exempel portvaktarens son som inget hellre vill än att gå på polishögskolan, dit han inte är välkommen på grund av sin bakgrund. Istället dras han till religiös fundamentalism. På taket bor även en ganska fattig ung kvinna som inget hellre vill än att kunna försörja sig och sin familj. I boken träffar man även på den homosexuelle chefredaktören, den rike och girige affärsmannen och andra intressanta karaktärer. Varje personlighet har något litet extra att bjuda på.

Boken är välskriven, handlingen intressant och lärorik på många sätt, men trots detta är det något litet som saknas. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad detta är. Kanske saknar jag att ha bara en eller ett par huvudpersoner, för hoppandet mellan alla karaktärer kan stundvis vara lite, lite frustrerande. Kanske önskade jag mig ett bättre slut för somliga och lite förklaring till andra personers handlande, jag vet inte, men en liten gnutta besvikelse ligger kvar så här dagen efter att jag läst klart boken.

Betyg:
En svag 4:a av 5 möjliga.

tisdag 16 mars 2010

Never let me go

Läste att "Never let me go" av Kazuo Ishiguro håller på att bli film, tack bokhora för tipset. Det ska bli intressant. Boken läste jag förra året (eller var det förförra - tiden går så fort) och tyckte att det var en riktigt intressant och välskriven historia. Hur den blir på film återstår ju att se.

måndag 15 mars 2010

I helgen

Det blev ovanligt lite läsning i helgen, max 30 sidor hann jag med. Rensade hemma istället och var ute med dottern på fika/shopping-tur på stan. Det blev två köpefilmer, dessa:


Jag klickade hem lite ny musik också, det blev Great Northern, Bat for lashes och Florence and the machine. Älskar denna


fredag 12 mars 2010

Efterlängtat inköp

Sista bokpaketet innan köpstoppet kom hem idag, med bland annat den här efterlängtade boken.

Hoppas nu bara att den är lika bra som jag tror. Men läsningen får vänta lite, måste bli klar med Yacoubians hus först. Trevlig helg!

torsdag 11 mars 2010

Mina olästa...

Jag har räknat...jag har 24 stycken pocket i min bokhylla som jag inte har läst än. Det är ganska många. Sen har jag räknat de inbundna. Och nu blir jag lite generad. Jag vet inte om jag vågar säga hur många böcker jag har släpat hem, men inte läst än... jo, det är 64 stycken!!! Jag antar att jag skulle klara två års köpstopp, rent läsmässigt, men i övrigt? Nej, jag klarar några månader sen är jag där och klickar hem de små sötnosarna iallafall. Nedan några exempel på pocketböcker jag köpt, men låtit ligga och värma hyllorna:

Den utstötte

Igår kväll, sent, avslutade jag Den utstötte av Sadie Jones. Ack, vilken bok. Ett rent nöje att läsa en så välskriven bok med ett djup som bitvis gjorde ont i hjärtat och själen, en bok som mina tankar kommer att återvända till många gånger framöver.
Handlingen:
Den utstötte är Lewis Aldridge som växer upp i en Londonförort efter andra världskriget slut. Då han är tio år bevittnar han sin älskade mammas tragiska död under en utflykt. Hans pappa, som varit iväg i krig under större delen av Lewis barndom, gifter snabbt om sig med en ung kvinna. Lewis far visar inte någon kärlek alls till sin son utan tycks vara mer angelägen om att hålla sig på god fot med sin arbetsgivare än att visa sin son lite medmänsklighet. Lewis närmar sig tonåren med ett plågat sinne, han är mycket tyst, börjar dricka sprit och får oftare och oftare utbrott av aggression och destruktivitet. Byborna börjar tycka att han är konstig och det tisslas och tasslas om att kanske hade han någonting att göra med att modern dog.

Lewis blir med åren mer och mer självdestruktiv och hans handlingar och tankar gör riktigt ont i själen att läsa. Stundvis, mot slutet, ser man att det kanske finns en ljusning för honom i form av en flicka, men den är svag och man anar att efter att sista sidan har tagit slut, så kommer det med stor säkerhet att hända något som gör att han återfaller till sitt mörker.

Den utstötte är oerhört läsvärd och mycket gripande och jag rekommenderar den starkt.

Betyg:
4++/5

tisdag 9 mars 2010

Galaprinsessor

Förra veckan läste jag Galaprinsessor av Ruthanna Hopper och Amanda Goldberg. En sådan där bok som kräver noll hjärnaktivitet, men på något sätt gör det lite trevligt under de få timmar som det tar att läsa ut den.
Handlingen:
Galaprinsessor handlar om Lola Santini, som föddes under oscarsnatten för 26 år sedan. Hennes far är känd regissör, hennes mor tycks inte ha mycket annat att göra än att shoppa Chanel och Lola växer i princip upp på röda mattan med kändisar runt omkring sig. Själv vet hon inte vad hon ska göra med sitt liv; ena stunden ska hon bli konstnär, nästa skådespelerska och därefter praktikant hos Lagerfeld. Inget lyckas, allt bara strular till sig. Hon har dessutom en fallenhet för att bli kär i skådespelare, som dumpar henne på rad. Hennes vänner agenten Kate, skådisen Cricket och designern Julian är tre roliga sidekicks i den något neurotiska Lolas liv.

Här blir det mycket läsning om haute couture, kändisar med enorma egon som dock kan göra vad som helst för att få en inbjudan till rätt fest, falskhet och glamour. Tempot är riktigt snabbt och jag hade inte tråkigt en sekund. Chick-lit som utspelar sig i Hollywood - ett roligt sätt att tillbringa en grå kväll.

Betyg:
För underhållningen, en 3:a, för övrigt en 1:a = medelbetyget blir 2.

måndag 8 mars 2010

Aber

...bara ett litet undantag - jag måste få köpa nya Sookie Stackhouseboken som kommer ut i maj. Den räknas väl inte för jag har ju redan "nästan" beställt den. Så att säga.

Härmed lovar jag och svär...

Alltså, jag måste sätta stopp för denna bokköparfest jag är inne i. Nu får det vara NOG. INGA fler inköp förrän det ska handlas inför sommarsemestern! Nu har jag klickat hem så många böcker (nytt bokpaket väntas hem i veckan) att jag har en jättehög med bara pocketböcker som ska läsas (de inbundna som väntar räknar jag inte ens). Alltså: Härmed lovar jag mig själv att inte köpa en enda bok förrän i juni då jag får lov att handla inför sommarsemestern. På hedersord. Så.

...får se hur det går med det nu...

fredag 5 mars 2010

Uppdatering från alplandet

Sitter i alpstugan och har ont i halsen, så då kan jag läsa istället - inte mig emot. Är inne på den tredje boken denna vecka och det är Pioner av Isabella Varricchio. Jag gillar den inte. Det
är ett jäkla hoppande i tid och händelser och jag blir bara uttråkad av den. Men jag läser väl ut den också. Nästa i raden blir Den utstötte av Sadie Jones.